Modelist

Modelistlik Kursu

Modelistlik Kursuyla Geleceğin Modelistleri Yetişiyor

Modelistlik Kursu 1

Tasarım son yıllarda bir çok sektör içerisinde daha güçlü bir şekilde yer almaya başladığı için, stilistler ve modelistler de yükselişe geçen önemli meslekler arasında sayılıyor. Modelistlik kursuna giderek bu işin eğitimini almak isteyenler hem tasarım hakkında hem de dikim süreci hakkında bilgi edinerek yetkinliklerini arttırıyor. Ayrıca bir çok stilistin de sürece daha fazla hakim olmak için bu kurslara katıldığını söyleyebiliriz. Modelistlik eğitimi almış olan stilistler böylece sektörde daha başarılı adımlarla ilerliyor.

Modelistlik eğitiminin temel amacı ise tekstil sektöründeki tüm terimlere hakim olmak ve modelistin iş tanımına giren bilgileri öğrenmek oluyor. Bunlar içerisinde temel kalıp çıkarma teknikleri, model analizi yapma, şablon oluşturma, pastal planı oluşturma, modele uyan bir kalıp hazırlama gibi işlemler yer alıyor.

Modelistlik Kursunda Verilen Eğitimde 10 Temel Başlık

Modelistlik Eğitim Temel Başlıklar

Modelistlik Eğitim Temel Başlıklar

Modelistlik kursunda öğretilen bilgiler, giyim tasarımı ve hazırlığıyla ilgili temel becerileri içerir. İşte modelistlik kursunda genellikle öğrenilen konular:

1-Giysi Kalıpları

Kalıp, kumaşın kesilip birleştirilmeden önce giysinin parçalarının kumaşa aktarılmasını sağlayan yassı bir kağıt veya karton şablondur. Moda tasarımı ve hazır giyim ürünlerinin üretiminde en önemli faktörlerden biridir.  Buna göre, eğitimlerde temel giysi kalıpları üzerinde çalışma ve ölçü alımı ve kalıp çıkarma teknikleri öğretilir.

2-Tekstil Bilgisi

Kumaşlar moda eğitiminin temel taşlarından biridir. Modelist ve moda tasarım kursuna giden tüm kursiyerler kumaşların farklı dokulara ve yapıya sahip olan kumaş hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Derslerde farklı tekstil türleri ve kumaş özellikleri, kumaş seçimi ve kullanımı öğretilir.

3-Dikiş Teknikleri

Dikiş teknikleri dersi, giysi üretiminde temel becerileri kazandırmayı amaçlar.  Derslerde temel dikiş teknikleri ve makinelerle çalışma ve dikiş detayları, fermuar takma, düğme dikme gibi beceriler kazandırılır.

4- Kalıpların Geliştirme

Giysi kalıbı hazırlama, modelistlik kursu eğitiminin temel taşlarından biridir ve tasarımın gerçekleşmesi için kritik bir adımdır. Bu süreç, hem sanatsal hem de teknik becerileri içerir ve moda dünyasında başarılı bir kariyer için önemlidir. Kalıpları kişisel ölçülere göre serilenmesinin sağlanması ve karmaşık giysi parçalarının kalıplarını oluşturma.

5-Model Çizimi

Giysi tasarımını kağıt üzerinde ifade etmesi, model çizimi ve tasarımın detaylandırılması öğretilir.

6-Kalıp Serileme İşlemi

Serileme, giysi kalıplarının düz kesimli parçalarını kıvrımlı veya yuvarlak bölgelere uygun hale getirme işlemidir. Bu, giysi dikiminde önemli bir adımdır ve modelistlik kurslarında en önemli yere sahiptir.

7-Dijital Tasarım Araçları

Bilgisayar destekli tasarım (CAD) programlarıyla çalışma yapılır. Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama, modern teknoloji sayesinde hazır giyim endüstrisinde büyük bir öneme sahiptir. Bu süreç, bilgisayar programları ve dijital araçlar kullanılarak gerçekleştirilir. Kursumuzda kullandığımız bazı programlar şu şekildedir; Gerber, Lectra, Gemini.

8-Üretim Süreci

Giyim üretim sürecinin anlaşılması ve prototip oluşturma ve denemeler.

9-Moda Endüstrisi Bilgisi

Moda endüstrisindeki rol ve sorumluluklar ve ticari bilgiler ve pazarlama stratejileri.

10-Portföy Oluşturma

Kişisel tasarım projeleri üzerinde çalışma ve oluşturulan tasarımların profesyonel bir portföye eklenmesi.

Temel Modelistlik Kursunun İçeriğinde Hangi Bilgiler Yer Alıyor?

Temel eğitimi iki farklı başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar bayan giyim, erkek giyim ve çocuk giyim olarak ayrılıyor. Çünkü uzmanlık alanına göre öğrendiğiniz bilgiler de farklılık gösteriyor.

Modelistlik kursuna bebek giyim için gitmişseniz öğrendikleriniz şunlar oluyor:

  • Farklı yaş seviyelerindeki çocuklar için temel kalıp oluşturma
  • Model uygulama tekniklerini öğrenme
  • Kalıpları düzeltme
  • Kesime göre şablon oluşturma
  • Serileme

Erkek giyim modelistlerinin görevinin yukarıda saydığımız maddelerle bir çok ortak yönü bulunuyor. Bunun haricinde erkek modelistlerin diğer görevleri:

  • Kalıp ve modele göre kumaş seçimi yapmak
  • Pastal resmi oluşturmak
  • Numune dikimi yapmak
  • Mesleki gelişim için başka etkinliklerde bulunmak

Modelistlerden Beklenen Özellikler Nelerdir?

Tasarımın gelişmesiyle birlikte artık bir çok kişinin modelistlik kursuna gidebileceğini göz önüne alarak kendinizi mümkün olduğu kadar fazla geliştirmeniz gereklidir. Bunun için de düzgün bir iş ahlakına sahip olunması önemlidir. Ayrıca işini titizlikle icra etmesi, hem bedenen hem de ruhen kendisini sağlıklı hissetmesi önemlidir. Bunun haricinde ekip çalışmasına yatkın olması ve dikim kısmıyla ilgili çalışanları yönlendirebilmesi, ya da stilistten gelen düzenlemeleri yönetebilecek beceriye sahip olması da aranan yetkinlikler arasında sayılabilir. Modelistlik kursu alarak mesleğe başlayanlar genelde yardımcılık yaparak başladığını da göz önüne almanız gerekir.